בניית קישורים ב‑2025 – מה עובד?
זה חלק נוסף מהבלוג של קואליקס, רק עוזר לכם להבין טוב יותר.
טוב, אז זה לא סוד: כל כמה חודשים מישהו בא ומכריז “הקישורים מתו”, כאילו שזו איזו סופה שעברה בעיר והשאירה מאחור רק כיכרות.
אבל אם נעזוב את הדרמה רגע בצד ונשב לקפה (או תה, אם אתם בעניין כזה) – האמת היא שהשטח נראה קצת אחרת.
אני מדבר עם בעלי אתרים כל שבוע, עובד מול לקוחות, ובוא נגיד שלא ראיתי עדיין אתר שמתקדם סתם ככה, בלי קישורים. אפילו לא אתרי חדשות מהשורה הראשונה. וזה כולל גם את הגוגל של 2025.
אז… קישורים עדיין עובדים? חד משמעית – תלוי.
קישורים זה לא קסם. זה כמו לשחק פוקר עם חברים – קל ללמוד, קשה לשלוט. ואם אתה משלם 30 שקל על קישור בפורום שחוץ מהמפעילים אף אחד לא רואה – אל תתפלא כשהוא לא מזיז שום דבר.
מה שכן עובד זה לשים את הקשב על שלושה דברים: רלוונטיות, סמכות, וגיוון. לא בגלל שזה נשמע טוב במצגת, אלא כי זה פשוט נבדק בשטח שוב ושוב.
רלוונטיות – זה אומר שהקישור הגיוני
אם יש לכם אתר על טיפוח טבעי וקיבלתם קישור מהבלוג של אביעד – שהוא בכלל כותב על טיולי ג’יפים בגליל – אז הקישור אולי נראה חמוד, אבל גוגל לא טיפש. הוא רואה שזה לא קשור.
השאיפה היא לקבל קישורים מאתרים ש”מדברים” באותו שפה, נושאים קרובים, קהל דומה. זה כמעט תמיד שווה יותר מ־100 קישורים לא קשורים.
סמכות – או: כמה האתר הלינקאי שווה בעצמו
כמו בקזינו: אם אתה משחק מול מקצוען, זה משפיע גם על איך מסתכלים על הסיבוב. אותו דבר עם קישורים – כשאתר סמכותי כמו Ynet או Geektime מקשר אליך, זה עושה הרבה יותר רושם מגברת פאולה מבלוג מתכונים שנפתח שלשום.
אבל גם אתרים קטנים עובדים – אם הם נישה, אם יש להם תנועה, ואם הם לא מלאים בקישורים לכל תחום בעולם.
וגיוון – לא שמים את כל הביצים בסל של Fiverr
אם כל הקישורים שלכם מגיעים ממאמרי אורח של מישהו שמייצר תוכן בגודל של פסקה וחצי באנגלית קלוקלת – אתם בבעיה.
המטרה היא לגוון: קצת מאתרים גדולים, קצת מבלוגים נישתיים, אולי קישור קטנטן מפורום רלוונטי, וכמובן – קישורים טבעיים, אם הצלחתם לגרום לאנשים לדבר עליכם בלי שתשלמו להם. ברכותיי, זה נדיר כמו יד רויאל בפוקר.
מה שאף אחד לא אומר בקול רם – אבל אתם חייבים לדעת
קניית קישורים? כן, כולם עושים את זה. גם המתחרים שלכם. פשוט השאלה איך עושים את זה. אם זה נעשה בתבונה, עם ערך אמיתי, הקישור לא חייב להיראות כמו שלט ניאון עם המילה “ספאם”.
וכן, קישורים פנימיים (בתוך האתר שלכם עצמו) זה לא פחות חשוב. ראיתי אתרים שקיבלו בוסט יפה רק מהזזת כמה לינקים בתוך האתר. באמת.
חוויה קטנה מהשטח
לפני כמה חודשים התקשרה אליי מישהי לחוצה – שהקידום שלה תקוע, “עשו לי מלא קישורים אבל לא זז כלום”. כשעברתי על הקישורים גיליתי שמעל ל־90% מתוכם הגיעו מחוות קישורים אשכרה על אותו IP. אמרתי לה: אם זה נראה כמו מחסן לינקים, מריח כמו מחסן לינקים – זה פשוט לא עובד. עברנו יחד על בנייה מחדש, התחברנו עם כמה שותפים אמיתיים, והיום היא בדף הראשון. בלי טריקים מוזרים.
לסיום – ככה מסתכלים על קישורים ב־2025
אם אתם בתחילת הדרך, או אפילו אחרי שנה־שנתיים של קידום, הטיפ הכי טוב שאני יכול לתת הוא לשאול את עצמכם בכל קישור: “אם אין גוגל – עדיין הייתי שם את הקישור הזה?” אם התשובה היא כן – זה כנראה קישור טוב.
ואם אתם לא יודעים מאיפה להתחיל – תתחילו בלקרוא אתרי מתחרים בתוצאה ראשונה. תראו מה עובד להם. תציצו בפרופיל הקישורים, אבל אל תחקו – תלמדו.
הקידום לא נעלם לשום מקום. רק נהיה טיפה יותר מתוחכם. כמו משחק פוקר טוב – מי שמבין בניואנסים, מנצח לאורך זמן.
בהצלחה, ואל תבנו קישור שאתם לא מסוגלים להסביר בגאווה לאמא שלכם.
ובסוף כל זה, בואו נודה באמת: SEO יכול להיות לפעמים כמו הפאזל ההוא שקניתם בליל הסדר – מלא חלקים, כולם באותו צבע. אבל דווקא בזה הקסם – כשניגשים אליו עם קצת סבלנות, גישה אמיתית ולא משננים את רשימת הקיצורים האחרונה ב-Reddit, פתאום הדברים מסתדרים. קישורים זה רק חלק מהסיפור, ויש בזה הרבה אומנות. החוכמה האמיתית היא לדעת מתי לא לדחוף קישור, ואיפה דווקא לחשוב לטווח רחוק. אחרי 20 שנה בתעשייה הזו, אני יכול לומר בלב שלם: לא תמיד צריך קונספירציה מאחורי ירידה בדירוג, לפעמים פשוט שכחתם לשים קישור הגיוני במקום הנכון. אז תירגעו, תשתו מים, ותבנו קישורים כמו אנשים בוגרים. הגוגל שלכם יודה לכם – גם אם הוא לא שולח פרחים.