כתיבת תוכן שמתאים לכוונת חיפוש
זה חלק נוסף מהבלוג של קואליקס, רק עוזר לכם להבין טוב יותר.
אז הנה הסיטואציה: אתה יושב לקפה, חבר שואל אותך – “תגיד, למה המאמר שלי על ‘איך לבחור מכונת אספרסו’ לא מביא טראפיק? כתבתי שם טיפים זהב!”
ובכן, האמת? יכול להיות שכתבת אחלה טיפים — אבל כתבת מהם, לא למה. ואולי בכלל אנשים לא מחפשים “איך לבחור”, אלא “איזו מכונת אספרסו הכי טובה ב-2024”. אתה מבין, זה לא רק מה שכתבת — זה האם זה מה שהם חיפשו.
אם אתה כותב על עץ, וגולש מחפש נייר — שניכם באותה יער, אבל לא רואים אחד את השני.
מה זה בעצם “כוונת חיפוש” (Search Intent)?
בגדול, כשבן אדם כותב משהו בגוגל — הוא לא באמת כותב את מה שהוא מתכוון. הוא כותב תקציר. לפעמים מבלבל. לפעמים חסר הקשר. וגוגל מנסה לנחש מה הוא בעצם רצה.
כוונת חיפוש זה להבין למה בכלל גולש הקליד את מה שהקליד.
יש כאלה שאומרים שיש ארבע כוונות עיקריות: אינפורמטיבית, ניווטית, מסחרית, טרנזקציונית. השמות פחות קריטיים. מה שחשוב: האם הגולש רוצה לדעת משהו, לעשות משהו, לקנות משהו או פשוט להגיע לאתר מסוים?
איך מבינים מה כוונת החיפוש?
טריק פשוט שאני אוהב (ולא לקחתי משום גורו) – תחפש את הביטוי בגוגל. פשוט ככה. תראה מה נמצא בעמוד הראשון.
אם כל התוצאות הן מדריכים, כנראה שהכוונה אינפורמטיבית. אם כולן דפי מוצר – כנראה הכוונה לקנייה. זה כמו לפתוח קלפים בפוקר ולראות מה שאר השולחן מחזיק – זה מלמד על המשחק.
דוגמה? בכיף.
תקליד “מיקסר מומלץ” בגוגל. מה תקבל? כמעט רק כתבות השוואה ודירוגים. לא דפי מוצר. למה? כי רוב האנשים שמחפשים את זה עדיין מתלבטים. הם לא במעמד של רכישה. כלומר — הכוונה שלהם לא טרנזקציונית, אלא יותר מסחרית-מידעית.
איך זה משפיע על כתיבת התוכן?
אם אתה כותב מדריך מושקע למילה שיש לה כוונת קנייה — הפסדת. גוגל יעדיף להראות חנויות. כי זה מה שגולשים רוב הזמן מצפים לראות.
זה לא עונש. זה פשוט: לא שיחקת ליד שמתאימה לסיטואציה.
מצד שני, אם תתאים את הסגנון, הפורמט, והמידע — למה שהגולש באמת רוצה — כבר התחלת לנצח.
טעות נפוצה שראיתי המון פעמים
כותבים תוכן שיווקי במקומות שדורשים מידע, או מדריך יבש במקום שבו צריך סיפור לקנייה. או פשוט – מתעלמים ממה שיש בגוגל כרגע. כאילו הם היחידים שמשחקים את המשחק.
פעם היה לי לקוח שהתעקש למקם דף מוצר על ביטוי מדריכי. נלחם איתי. אמר לי “שיהיה הכי טוב, יעקוף את כולם”. לא קרה. הלכתי, הבאתי לו קפה, עשינו שינוי – והנה, הקפצנו עמוד אחר שענה לכוונה כמו שצריך. פתאום הכול הסתדר.
איך ליישם את זה עכשיו?
קח את רשימת מילות המפתח שלך (למה שאתה מקדם עכשיו), ותריץ אותם בגוגל בצורה אנונימית (כדי לא לקבל תוצאות שמותאמות לך אישית).
שים לב למה שחוזר: זה סרטונים? בלוגים? חנויות? פורומים? זה הרמז שלך לאיזו כוונה עומדת מאחורי החיפוש — ועל בסיס זה תבנה את התוכן שלך.
זה לא תמיד מדע מדויק, אבל זו הרגשה שמתחדדת עם הזמן.
אנחנו לא נביאים, אנחנו פשוט מסתכלים על גוגל — כי כרגע, הוא הקופסה שכולם משחקים בה.
לפני סיום – משהו אישי דווקא
כשאני התחלתי בתחום, אף אחד לא דיבר על “כוונת חיפוש”. כתבו מה שרצו וזרקו לדף. פעם זה היה עולה. היום זה כמו לפתוח באולין על שתי-ושבע. אולי תנצח, אבל זה יהיה נס.
אז מה כדאי לעשות מחר בבוקר?
לפני שאתה יושב לכתוב עוד מאמר – תבדוק את כוונת החיפוש.
זה כמו לבדוק תחזית מזג אוויר לפני טיול. אם אתה כותב תוכן בזמן הלא נכון ובצורה הלא נכונה — אל תתפלא שהגוגל לא מאיר פנים.
וזה באמת לא מסובך: תראה מה יש שם עכשיו, תשאל את עצמך מה הגולשים מנסים להשיג, ותהיה זה שעוזר להם – לא זה שמדבר לעצמו.
בהצלחה, ואל תשכח ליהנות מהמשחק. עדיין אחלה תחום אם עובדים חכם.
אם נרד לרגע לשורה התחתונה — כל הפוסט הזה הוא תזכורת פשוטה לדבר אחד: גוגל לא צריך שתהיה חכם יותר מהשאר, אלא מדויק יותר מהם. תתאפס רגע, תיכנס לראש של הגולש, תשאל את עצמך “מה הבן אדם רוצה”, ותבנה משהו שנותן לו את זה – בפורמט, בטון ובמענה. זה כל הסוד. תאמין לי, הייתי שם באולמות הרצאות כשעוד קראו לזה “SEO אורגני עם מענה לשאילתא”, ואנשים הדפו מילות מפתח כמו כדורי טניס. היום? זה משחק אחר – פחות פעלולים, יותר הבנה. כן, SEO יכול לבלבל. במיוחד כשכולם מדברים בגרפים ובאבטיחים ירוקים וצהובים. אבל אם תיגש לזה כמו בנאדם – תראה שזה דווקא די פשוט. הקסם הוא לא באלגוריתם. הקסם הוא בכתיבה אנושית, חכמה, שמכירה את הקוראת בצד השני של המסך. ובסוף – גם גוגל יודע לפרגן לזה. אז תכתוב עם כוונה. תכתוב עם הקשבה. ותזכור: זה רק אינטרנט. לא ניתוח מוח. ומקסימום? תמיד יש קפה.